Proje su kullanımının üçte bir oranında azaltılmasına yardımcı olacak, aşırı kullanım sebebiyle hızla tükenmekte olan yeraltı sularında 92 milyon metreküplük tasarruf sağlayacaktır.
Züleyha Metinoğlu, Konya ilinin Ereğli ilçesi yakındaki Ulumeşe köyünde yaşayan küçük toprak sahibi bir çiftçidir. Hayvan yemi olarak kullanılmak üzere mısır ve yonca yetiştirmekte, ayrıca tavuk ve küçükbaş yetiştiriciliği yapmaktadır. Ek gelir elde etmek amacıyla yakındaki bir bisküvi fabrikasında gece vardiyasında çalışmaktadır.
Suya erişimimizin iyileşmesi hayatlarımızı değiştirdi. Artık kuyudan su pompalamak veya yakındaki göletten su taşıyarak sulama yapmak zorunda değiliz. Eskiden yılda bir hasat yapabilirken, şimdi yılda iki veya üç hasat alabiliyoruz. Gelirimiz oldukça arttı, bir ev alabildik ve evimize kalorifer sistemi kurabilecek paramız da var."
400 nüfuslu Ulumeşe köyü Muhtarı Ercan Akın ise görüşlerini şöyle paylaşıyor: “Çiftliklerimiz için borulu su sistemine erişim sayesinde yeni bir profesyonel nesil yetiştiriyoruz. Artık daha müreffeh bir topluluk haline geldik ve çocuklarımızı doktor veya mühendis olmaları veya ne okumak istiyorlarsa onu okuyabilmeleri için üniversiteye gönderebiliyoruz.”
Ülkenin doğal kaynaklarını ve kırsal geçim kaynaklarını korumaya yönelik diğer Banka girişimleri arasında yer alan Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyon Projesi (TULIP) iki büyük nehir havzasında ekosistem restorasyonu sayesinde yaklaşık 90.000 kişinin taşkınlardan, kuraklıktan, toprak erozyonundan ve heyelanlardan korunmasını amaçlıyor. Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Bolaman’da ve İç Anadolu bölgesindeki Çekerek’te yaşayan topluluklar, geçim kaynakları bakımından bölgedeki meralara ve orman alanlarına bağımlılar. Bu iki bölgede aynı zamanda yüksek yoksulluk oranları, düşük tarımsal üretkenlik, yetersiz altyapı (su depolama ve sulanma altyapısı dahil olmak üzere) ve sınırlı karayolu bağlantı olanakları da dikkat çekiyor.
KAYNAK:https://www.worldbank.org/tr/news/immersive-story/2024/03/12/turkiye-climate-smart-future